Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, γιορτάζει στις 28 Μαρτίου (ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ)

nazoreos

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ήταν δεινός θεολόγος και διαπρεπέστατος ρήτορας και φιλόσοφος. Γνωρίζουμε ότι κατά το πρώτο μισό του 14ου αιώνα μ.Χ. ήταν στην αυτοκρατορική αυλή της Κωνσταντινούπολης, απ’ οπού και αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος και αφιερώθηκε στην ηθική του τελειοποίηση και σε διάφορες μελέτες. 
 
Το 1335 μ.Χ. έγραψε δύο αποδεικτικούς λόγους  «Περί εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος». Αργότερα  ο Άγιος εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη από όπου και άρχισε τον αγώνα «υπέρ των Ιερώς ησυχαζόντων», και αυτό το στήριξε σύμφωνα με το πνεύμα των Πατέρων. Η Εκκλησία επικύρωσε την ερμηνεία του με τέσσερις Συνόδους. Ο Γρηγόριος έγραψε πολλά θεολογικά έργα, περίπου 60. 
 
Αργότερα ο Πατριάρχης Ισίδωρος, τον εξέλεξε επίσκοπο Θεσσαλονίκης. Πέθανε το 1360 μ.Χ. και τιμήθηκε αμέσως σαν Άγιος. Η εκκλησιαστική μνήμη του ορίστηκε στη Β’ Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής.

 
 
 

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

«Ἔτσι θὰ σοῦ δώσει δύναμη νὰ κάνεις τὸ θέλημά Του»

Ὁ Κύριος, ὁ Θεός σου, εἶναι ἕνας Κύριος, ποὺ ἀναγνωρίζεται ὡς Πατέρας, Υἱὸς καὶ Ἅγιο Πνεῦμα. Ὁ Πατέρας εἶναι ἀγέννητος. Ὁ Υἱὸς ἔχει γεννηθεῖ ἀπὸ τὸν Πατέρα ἀνάρχως, ἀχρόνως καὶ ἀπαθῶς,ὡς Λόγος, καὶ ἔχει ὀνομαστεῖ Χριστός, ἐπειδὴ ἔχρισε ἀπὸ τὸν ἑαυτὸ Του τὴν ἀνθρώπινη φύση ποὺ πῆρε ἀπὸ μᾶς.   Τὸ Ἅγιο Πνεῦμα προέρχεται ἀπὸ τὸν Πατέρα, ὄχι ὅμως μὲ γέννηση, ἄλλα μὲ ἐκπόρευση.  Αὐτὸς εἶναι ὁ μόνος Θεός, Αὐτὸς εἶναι ὁ ἀληθινὸς Θεός, ὁ ἕνας Κύριος σὲ τρεῖς ὑποστάσεις, ποὺ δὲν διαιρεῖται ὡς πρὸς τὴ φύση,τὴ βουλή, τὴ δόξα, τὴ δύναμη, τὴν ἐνέργεια καὶ ὅλα τὰ γνωρίσματα τῆς θεότητος.  Αὐτόν, τὸν ἕνα Τριαδικὸ Θεό, μόνο θ’ ἀγαπήσεις καὶ Αὐτὸν μόνο θὰ λατρέψεις μ’ ὅλη τη διάνοιά σου καὶ μ’ ὅλη τὴν καρδιά σου καὶ μ’ ὅλη τη δύναμή σου.  Καὶ θὰ εἶναι τὰ λόγια […]
Get new posts by email