Άγιος Ευτύχιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως (ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ)

nazoreos
0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Ο Άγιος Ευτύχιος γεννήθηκε το έτος 512 μ.Χ. και έζησε κατά την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’ του Μεγάλου. Καταγόταν από την πόλη Θεία Κώμη της Φρυγίας. 

Ο Άγιος χειροτονήθηκε αναγνώστης και στη συνέχεια διάκονος και πρεσβύτερος. Στη Μονή της Αμασείας, αργότερα, ανεδείχθη και ηγούμενος. 
 
Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν ειρηνικά για την Εκκλησία, λόγω των αιρετικών δοξασιών που δίδασκαν νέοι Ωριγενιστές και κρυπτομονοφυσίτες. Οι αντιωριγενιστές μοναχοί έκαναν έκκληση προς τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό να καταδικάσει τον Ωριγένη. Την αίτηση αυτή υποστήριξε ο Πατριάρχης Μηνάς. 
 
Όταν κοιμήθηκε ο Πατριάρχης Μηνάς, ο Άγιος Ευτύχιος ήλθε από την Αμάσεια στη Βασιλεύουσα και εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. 
 
Οι ταραχές όμως των αιρετικών συνεχίζονταν και ταλάνιζαν την Εκκλησία. Ο Άγιος, καθαιρέθηκε από τον πατριαρχικό θρόνο λόγω διαφωνίας του με δυσσεβές διάταγμα του αυτοκράτορα. 

Μετά από δώδεκα χρόνια εξορίας, ο αυτοκράτορας Ιουστίνος ο Β’, επανέφερε με τιμή και δόξα τον Άγιο Ευτύχιο στον πατριαρχικό θρόνο. 

 Κατά την δεύτερη πατριαρχία του ο Άγιος με την προσευχή του έσωσε τον λαό που μαστιζόταν από θανατηφόρα επιδημία. 
Ο Άγιος Ευτύχιος κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 582 μ.Χ. 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Ο Άγιος Καλλιόπιος, μαρτύρησε με Σταυρικό Θάνατο (ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ)

Ο Άγιος Καλλιόπιος καταγόταν από την Πέργη της Παμφυλίας και έζησε στα χρόνια του Διοκλητιανού.   Η μητέρα του Θεόκλεια τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε με τα αθάνατα […]
Get new posts by email