Εγκεφαλικό/Ποια κοινή πάθηση τριπλασιάζει τον κίνδυνο

nazoreos

Το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Συγκεκριμένα, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η αιτία πίσω από το 11% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει τουλάχιστον μία πάθηση ή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτές οι παθήσεις ή συνήθειες είναι:

-υψηλή αρτηριακή πίεση
-υψηλή χοληστερόλη
-κάπνισμα
-παχυσαρκία
-διαβήτης
Αλλά τώρα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια άλλη κοινή πάθηση μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπολογίζεται ότι σας καθιστά τρεις φορές πιο ευάλωτο σε δυνητικά θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Ο κίνδυνος είναι τρεις φορές υψηλότερος εάν έχετε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, ανέλυσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για εκείνους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Οι ερευνητές συνέκριναν 28.000 ενήλικες με OCD και 28.000 ενήλικες χωρίς OCD. Στη συνέχεια εξέτασαν ποιοι ασθενείς ανέπτυξαν ισχαιμικό ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των ετών που μελετήθηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού. Εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, οι ενήλικες με OCD έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς OCD.

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Αυτή την ΠΡΟΣΕΥΧΗ να λέτε πριν και μετά το γεύμα...

Προσευχή πριν από το γεύμα  Χριστέ, ο Θεός, ευλόγησον την βρώσιν και την πόσιν των δούλων σου, ότι άγιος ει, πάντοτε νυν και αεί και εις τους […]
Get new posts by email