Γέννημα και θρέμμα της Θεσσαλονίκης καλλιέργησε από μικρή ηλικία την αγάπη στα Ιερά Γράμματα και την επιστήμη της Θεολογίας. Συνδέθηκε πνευματικά με την συνοδεία του Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτου του Υμνογράφου, της οποίας υπήρξε αδελφός.
Το όνομά του για πολλά χρόνια ταυτίστηκε με την ζωή και την πορεία της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας την οποία διακόνησε ως καθηγητής, αναπληρωτής Σχολάρχου και Σχολάρχης. Υπήρξε πνευματικός πολλών σπουδαστών της εν λόγω σχολής και σε πολλούς ενέπνευσε την αγάπη για την ιερωσύνη, τον μοναχισμό, αλλά και την εν γένει ευλαβή διακονία της Εκκλησίας.
Υπήρξε πάντοτε πράος, ειρηνικός, απλούς και εύχαρις ειδικά με τους νέους. Όσοι σπούδασαν στην Αθωνιάδα ενθυμούνται την αγάπη του προς την λειτουργική ζωή, την ειρηνοποιό του παρέμβαση σε κάθε διαφορά που προέκυπτε, αλλά και την εν κρυπτώ ενεργοποίησή του για την στήριξη της Ιεραποστολής.
Ο Θεός του «έδωκε κατά την καρδίαν» και διακόνησε τόσο την Εκκλησία της Αλβανίας στις απαρχές της εκεί εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως, όσο και την μεγάλη του αγάπη, την Μαύρη Ήπειρο.
Το 2010 εκλέγεται και χειροτονείται Μητροπολίτης Κεντρώας Αφρικής, η οποία αργότερα μετονομάζεται Μητρόπολη Κινσάσας.
Συνεργάστηκε επανειλημμένα με την Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης προκειμένου να παράσχει την αρτιότερη δυνατή θεολογική κατάρτιση σε ενδιαφερόμενα μέλη της τεράστιας σε έκταση επαρχίας του, ιδιαιτέρως σε μελλοντικούς ιερείς.
Πρωτοστάτησε στην ίδρυση και την διοίκηση του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» στο οποίο συμμετείχε και ως διδάσκων.
Με την Πεμπτουσία διατηρούσε ιδιαίτερα θερμές σχέσεις μετέχοντας σε συνεντεύξεις, ημερίδες και συνέδρια.
Οι συνεργάτες της Πεμπτουσίας ευχόμαστε καλό Παράδεισο στον Αγιορείτη Ιεράρχη της Αφρικής ο οποίος αφήνει μεγάλο έργο μέσα σε λίγους χρόνους!
Ας πρεσβεύει στον Ουράνιο Θρόνο για την Εκκλησία που τόσο αγάπησε και τόσο πιστά διακόνησε!
Πηγή:pemptousia