Ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη/Τι λένε επιστήμονες

nazoreos

Ο Ήλιος εξέπεμψε μια σημαντική ηλιακή έκλαμψη την περασμένη Πέμπτη, η οποία έγινε αντιληπτή από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

Τα ηλιακά φορτισμένα σωματίδια από την έκλαμψη και τη συνοδευτική στεμματική έκρηξη μάζας αναμένεται να πλήξουν τη Γη σήμερα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θεαματικό σέλας στις βόρειες αρκτικές περιοχές, ή και να επηρεάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Οι εκλάμψεις αυτές είναι ισχυρές εκρήξεις ακτινοβολίας, η οποία δεν μπορεί να διαπεράσει την ατμόσφαιρα και να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά -αν είναι αρκετά ισχυρή όπως η συγκεκριμένη- είναι δυνατό να προκαλέσει ατμοσφαιρική διαταραχή.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Sputnik o επικεφαλής του εργαστηρίου φυσικής της Ακαδημίας Επιστημών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σεργκέι Κούζινη, η ένταση της ηλιακής καταιγίδας δεν εξαρτάται ευθέως από την ένταση της ηλιακή έκλαμψης, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η συχνότητα και οι μαγνητικές ιδιότητες του ηλιακού πλάσματος.

Ωστόσο, ο ειδικός διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη γεωμαγνητική καταιγίδα.

«Υπάρχουν δύο παράγοντες: οι συνέπειες στην τεχνολογική σφαίρα, που σήμερα είναι πολύ καλά μονωμένη, και οι συνέπειες στον ανθρώπινο παράγοντα, που δεν εξαρτάται τόσο πολύ στον μαγνητισμό όσο στα ψυχοσωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου» ανέφερε ο επιστήμονας.

Όπως είπε, μια μαγνητική καταιγίδα μπορεί να επηρεάσει τα μεταναστευτικά πουλιά, που βρίσκουν τον δρόμο τους ακολουθώντας τα γήινα μαγνητικά πεδία και μια τέτοια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να κάνει τα αποδημητικά πτηνά που πετούν να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

Please follow and like us:
error20
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Next Post

Η Αγιασμένη ζωή και το έργο του Αγίου Παϊσίου (ΤΑΙΝΙΑ)

Το Πατριαρχείο Μόσχας και το κινηματογραφικό στούντιο ΠΟΚΡΟΒ παραδίδει στην Παγκόσμια Ορθοδοξία μια ταινία ντοκιμαντέρ με θέμα την Αγιασμένη ζωή και το […]
Get new posts by email